Köpt en elektrisk skateboard

Våren är här och sommaren står precis utanför dörren och knackar på, nej men se det var brevbäraren som kommer med ett stort paket till mig. Ett stort paket innehållandes min nya leksak, en elektrisk skateboard som jag impulsköpte för ett par dagar sedan. Äntligen är den här!

Ett impulsköp kanske är att ta i då jag har varit sugen på att köpa en elbräda en längre tid nu men så länge vintern och det dåliga vädret stått i sig så har suget varit hanterbart. Nu när både snö och grus är borta och solen skiner dagligen så vart det desto svårare att hålla sig ifrån köp knappen. Men processen att bestämma sig för vilken elskateboard jag faktiskt skulle köpa har varit rätt lång. Jag är en sån där person som velar och har rätt svårt att bestämma mig. Men till slut så fick jag gå på rekommendationer från olika ställen där jag läst på, beroende på om de fanns att tillgå i Sverige eller inte. Jag hade ingen lust att beställa en bräda med leverans om flera månader utan man vill ju gärna ha den på en gång.

Vilken grej jag köpt!

Nu när jag hunnit köra lite så måste jag säga att vilken jäkla elskateboard jag köpt. En Evolve Bamboo GT bäst i test enligt airboard sverige. Den är så mjuk och greppet på hjulena är otroligt. Den finns i två olika modeller en med all-terrain däck och en street modell. Jag valde streetmodellen men funderar på att kanske köpa till all-terrain i framtiden. Beror lite på hur den kan hantera vinterhalvåret men det är gladeligen långt kvar till dess.

Den har en topphastighet på 42 km/h och batteriet ska räcka i uppåt 35 kilometer, har endast kört ungefär 20 innan jag valde att ladda det. Men då fanns det en del kräm kvar i batteriet så tror helt klart man kan ta sig uppåt 25-30 beroende på ett par faktorer:

  • Hur mycket man accelererar
  • Vilken typ av underlag man kör på
  • Vikt på förare(mina 59 kg kommer man nog långt med)
  • Upp-/nedförsbackar

Allt som allt har jag kanske kört 3-4 mil än så länge vilket motsvarar 2 kortare och en längre vända och det är så otroligt roligt att köra.

Hur min elskateboard fungerar

Min elbräda fungerar på så sätt att den har två stycken motorer som driver hjulen med hjälp av rem. Det finns två olika typer av motorer till elektriska skateboardar, en kallas för hubmotor där är motorn inbyggd sedan finns min modell som kallas remdrivna motorer. Remdrivna motorer brukar vanligtvis ha högre torque, drivkraft och är därmed starkare och ger snabbare acceleration.

Motorerna får sedan sin kraft från ett lithiumbatteri, antingen lithium polymer vilka är väldigt små och ökar brandfarligheten om de utsetts för extern påfrestning etc. Sedan finns lithium-ion batterier vilka är tyngre men avsevärt säkrare i drift. Bamboo GTX använder sig av lithium-ion batterier vilket gör brädan lite tyngre men säkrare under drift. Dessa batterier hjälper till att driva batteriet framåt, men för att det ska fungerar för dig att styra detta behövs en hjärna i form av ett esc/moderkort. Moderkortets uppgift är att se till att motorerna får batterikraft och i vilken utsträckning detta ska ske. Detta ger dig möjligheten att via en extern enhet och antingen 2.4Ghz eller bluetooth styra elbrädans accelerera eller decelerera.

Större delen av min research är tagen från Airboard Sverige’s köpguide för elektriska skateboards.

Framtidens transportmedel

Jag tror helt klart på att framtidens transportmedel kommer drivas med elektricitet. Man kan redan idag se hur fler och fler olika transportmedelsproducenter börjar anamma de nyare kraftfulla batterierna som möjliggör eldrift. Elskateboard kanske inte är det huvudsakliga transportmedlet som kommer att tas upp av de flesta människor, men likväl som alla inte tycker om att cykla så är det ett väldigt roligt alternativ till elbil eller elcykel. Jag är otroligt nöjd med min elbräda och vet att om jag skulle önska så kan jag ta mig runt i stan vart jag än ska.

Ett snabbt och smidigt sätt att ta sig fram i stan och du slipper problemet med att leta efter en parkeringsplats. Kör rakt in på gallerian, plocka upp brädan under armen och låt shoppingen börja. Kan lätt köra med en till två lättare matkassar när man vant sig.