Att driva någonting framåt i rask takt är ingenting lätt. Man hör ofta om personer som över en natt ska ha förvandlats till en framgångssaga. Detta är sällan sant eller ens möjligt i de flesta fall. Det kan handla om människor som startat lukrativa företag, förvandlat sin kropp till det bättre eller lyckats slå igenom som artist.

Vägen till framgång är nästan aldrig rak

Frågar man dem så är det dock inte alltid så att framgången varit en rak linje, liknande vad som hänt mig. Min kropp, själ eller mitt företag för den delen har inte börjat blomstra över en natt, alla dessa tre har tagit en rejält krokig väg framåt. Ibland har man upptäckt att man helt plötsligt gått vilse och är tillbaka på ruta 5 fas man nyss stod på ruta 15. Det är inget ovanligt och om man frågar alla som lyckats med något de verkligen önskat sig så är deras svar ganska enkelt. Hårt arbete, engagemang och viljan att förbättra såväl sig själv som de i sin omgivning. Optimera livet utifrån det mål man har, och att aldrig ge upp på sina drömmar, eller ännu värre nöja sig med en vardag man egentligen inte vill ha.

Därmed tänkte jag skriva lite om vad jag tror krävs för att uppnå framgång inom något ämne, oavsett vad din kopp te är så kan dessa tips användas inom de flesta områden.

1. Tid krävs för att uppnå resultat

De flesta av oss vet att saker och ting tar tid. Ibland blir man frustrerad och tappar motivationen bara för att resultatet finns så långt in i framtiden. Man arbetar länge, hårt och ofta utan att se skillnader. Men om man gör det man gör med hög motivation och blicken långt fram så kommer det garanterat en dag att bära frukt. Kanske inte imorgon, kanske inte om 6 månader eller ett år. Men de som dedikerar sin tid och energi till att utveckla djup kunskap eller förmåga inom ett ämne kommer så småningom att generera högre inkomster och livskvalitét än de som nöjer sig med att bara lära sig grunderna.

Att ta med dig: Hårt arbete lönar sig. Så länge du lägger din tid rätt, vilket inte alltid är lätt i dagens sociala medie-samhälle där människor spenderar uppåt 4-5 timmar per dag framför mobilen till att slösa bort sina liv, sin tid och dyrbar energi.

2. Energi är den dyrbaraste av valutor

Oavsett saldo på bankkonto eller pengar i plånboken så finns det en valuta där vi alla har i princip samma förutsättningar, energi. Vart du lägger den, hur mycket du genererar och hur mycket du slösar är till stor del upp till varje individ.

Använder du den rätt, låter kroppen och hjärnan vila samt håller dig ifrån människor och sysslor som utnyttjar din energi utan att fylla på den så kommer du känna en känsla av fulländad lycka. En lycka som hjälper till att fylla på de energidepåer du tömt under dagen.

Det är därmed av yttersta vikt att man som målmedveten ser över vart energin går och hur pass man sköter påfyllnaden. Med påfyllnad menar jag träning, kost, sömn samt övriga saker som ger dig mer energi.

3. Målsättning är nyckeln till motivation

Att sätta mål är något jag själv varit väldigt dålig med. Det är först på senare år jag verkligen insett hur viktigt det är med att sätta ett mål, inte alltför realistiskt. Ju mer man tar i, desto större är chansen att man når fram och även om man kanske bara når upp till 70% av målet så är resultatet väldigt mycket högre än om man som helt novis på något satt ett mål som är realistiskt. Du kan ju såklart inte som nybörjare på något veta vad ett realistiskt mål inom detta är. Det är fysiskt omöjligt, du vet inte dina egna begränsningar, du besitter inte heller djupa kunskaper inom ämnet. Därmed är det helt omöjligt att göra en rättvis bedömning.

Något som är minst lika viktigt är att inte snöa in sig på ett huvudmål, utan att man även sätter ett flertal mindre delmål längs vägen. Som exempel kan vi ta att du önskar bli bodybuilder: Du har ditt mål med att vinna bodybuilding-sm, men du kanske har som första delmål att uppnå en viss muskelstyrka eller vikt, som andra delmål att vinna en mindre lokal tävling. Dessa är delmål som tar dig närmare huvudmålet, med varje delmål du tar dig över har du kommit en bra bit på vägen.

Du kommer ständigt om du är en person som älskar att utvecklas, även om du uppnår huvudmålet sätta större och mer avancerade mål. Det är en del av tjusningen med livet, att ständigt utvecklas och pressa sig själv till nya höjder. Att avancera och utvecklas.

4. Fira varje liten vinst

Detta hänger starkt ihop med nummer 3 som handlade om målsättning och delmål. Det är väldigt viktigt att inte bara vänta in det stora huvudmålet man har utan minst lika viktigt är att fira de små vinsterna. Att fira gör att man känner att man kommit en bit på vägen mot sitt stora mål alternativt dröm. Jag tycker därför att alla små vinster bör firas stort. Själv är detta något jag försöker göra och det ger förnyad energi och en motivationsboost som man sällan annars hittar.

5. Se och lär av andras framgång och replikera

Människor är innovativa och även om du arbetar inom ett ämne som kanske inte är så populärt bland massorna så kan jag garantera att det finns en hel uppsjö av information och böcker kring det. Det finns säkerligen en hel del bra föredömen att hitta, följa på sociala medier och läsa biografier av för att få en förståelse av vad de gått igenom under sin klättring mot toppen och deras egna mål. Ett mål som förhoppningsvis stämmer rätt bra överens med ditt egna, du kan därav dra mycket lärdom av deras resa inför din egen. Lär från deras misstag och implementera det som visat sig fungera för dem i din egen verksamhet eller arbetssätt och tänk.

6. Fela mycket och ofta

Kanske borde denna ligga högst upp då det är en av de viktigaste sakerna till framgång. Att våga göra fel.

Att fela är den enda vägen mot att bli bättre på det man gör. Om du aldrig felat så har du nog aldrig lyckats med något heller. Vi människor blir ofta rädda för att göra fel och det blir värre med åren. Vi förknippar ofta att göra fel med att misslyckas, men så är det inte. Så länge man lär sig något av sina fel så har de varit absolut nödvändiga. Från barnsben så lär vi oss av att göra fel. Men någonstans på vägen mot vuxen ålder så blir vi inpräntad med filosofin att fela är att misslyckas. Detta är fel och speciellt fel när det kommer till att driva en lukrativ verksamhet, vad det än är. Man blir aldrig bra, eller för den delen bäst på något utan att ha gjort fel ett otaligt antal gånger, för att sedan lära sig och till slut bli ansedd som en expert på ämnet.

Det är och har aldrig varit något fel med att göra fel. Det är först när man ger upp som man har misslyckats.

Ge aldrig upp din dröm

Har du ett mål du vill uppnå, en dröm som du önskar bli sann?

”You only fail when you stop trying.” – Ray Bradbury

DU har inte misslyckats förrän DU ger upp på DIN dröm. Vare sig den tar 1 år att uppnå eller 15 år så borde det inte spela någon roll. En dröm är till för att förverkligas och för mig är en dröm ett livsmål. Något jag ska uppnå under mitt liv.

Se det positiva, alltid. Ju längre tid målet tar att uppnå, desto nöjdare kommer du vara när det väl inträffar. Tänk även på att inte låta dig själv släppa ögonen från bollen. Det som känns viktigt längre fram är vad du bör fokusera på och inte det som ger tillfredsställelse just nu.