Vad är träningsvärk?

Före det att jag lär dig mina bästa knep på hur vi förebygger träningsvärk, kan det vara värt att veta exakt vad träningsvärk är och varför vi får det.

Träningsvärk drabbar både otränade som vältränade individer och detta oftast under nya övningar eller intensiva muskelansträngningar. Träningsvärk är när musklerna sväller och detta brukar orsakar smärta och ömhet i de muskler som ansträngts. Det är inte helt klart varför musklerna reagerar på detta sättet, utan detta förblir fortfarande ett mysterium. Träningsvärken brukar vara som mest intensiv 2-3 dagar efter träningspasset och går oftast över inom en vecka. Om träningsvärken förvärras eller håller i sig över en vecka bör du ta kontakt med en sjuksköterska för att bedöma så att ingen muskel har skadats.

Hur jag brukar förebygga träningsvärk

Det är oftast inte lönt att försöka lindra träningsvärken, det finns såklart ett par olika saker du kan göra för att lindra den efter det att du drabbats, men viktigast är att förebygga träningsvärken. Du kan aldrig helt skydda dig mot träningsvärk och är du väldigt otränad är det inte säkert att mina tips hjälper avsevärt. Men du bör kunna känna en liten effekt även då.

Stretcha före och efter

Att stretcha före och efter träning har liten effekt på träningsvärk.

Genom att stretcha noga före träning minskar du risken för skador vid hård träning och du mjukar även upp kroppen försiktigt, samtidigt som du värmer upp den inför större belastning.

Genom att stretcha efter låter du alla muskler sträcka ut sig. Detta medför att musklerna inte drar ihop sig lika mycket och du ökar din rörlighet. Detta ger enligt mig goda resultat i att minska träningsvärken.

Använd foam roller

Jag är absolut ingen expert på ämnet, men jag har genom att använda en foam roller lyckats minska intensiteten i träningsvärken och även återhämtningstiden för musklerna. Eftersom jag inte är forskare har jag inte riktigt full koll på varför men genom att foamrolla de muskelgrupper jag tränat i direkt anslutning till träningspasset har jag uppnått enligt mig väldigt goda resultat. Jag brukar därför alltid rekommendera mina kunder att de köper en foam roller för användning både som en del av träningen och som ett avslappnings och massageverktyg både före efter träning. Oerhört effektivt mot både förebyggande av träningsvärk samt även väldigt effektivt vid foglossning.

Hur jag tycker det fungerar

Min egna uppfattning är att detta hjälper mig minska träningsvärken. Men det fungerar bara i förebyggande syfte och man får fortfarande träningsvärk. Den blir dock oftast mycket lindrigare och jag har fått känslan av att den även går över snabbare. Detta är inget jag bara skriver utan har testat mig fram, kört samma program en dag och inkluderat stretchning och foamrolling, medans jag andra dagen kört helt utan dessa. Jag har även gjort det ett flertal gånger för att säkerställa att det faktiskt fungerar för mig och har därmed dragit slutsatsen att det fungerar oerhört bra. Åtminstone för mig och mina kunder som även de är övertygade om att de får mycket lindrigare träningsvärk när de utför denna kombination i samband med träningspasset.